Sušíte rádi a často větší množství ovoce? V takovém případě by pro vás mohl být zajímavá sušička G21 Mistral. Nabídne obří kapacitu a solidní zpracování. Má však i drobné nedostatky, která vám prozradím. Stojí i tak za to si ji koupit? Dozvíte se v naší recenzi.
Parametry

Přibližná cena | 7000 Kč |
Příkon | 1100 W |
Regulace teploty | ano |
Minimální teplota | 35 °C |
Maximální teplota | 70 °C |
Krok nastavení teploty | 5 °C |
Časovač | ano |
Minimální nastavení časovače | 0,5 hod. |
Maximální nastavení časovače | 48 hod. |
Počet plat | 10 |
Počet plat | 10 |
Plocha plata vhodná na sušení | 1400 cm² |
Přibližná kapacita | 14000 cm² |
Materiál sušičky | nerez a plast |
Typ | hranatá |
Ochrana proti přehřátí | ano |
Vzhled
V první řadě je potřeba si uvědomit, že se jedná o poměrně výkonný ale také rozměrný a těžký přístroj. Je to obdélník s hloubkou 53 cm, výška a šířka jsou skoro totožné 42 a 43 cm. A váha je solidních 17 kg. Naštěstí jsou po stranách dva úchyty, tak se přenáší relativně dobře. Osobně si myslím, že nejlíp mu bude na stálém místě ve sklepě nebo nějaké technické místnosti. Kde s ním nemusíte hýbat. Elektrický kabel nejde odepnout a je relativně krátký (cca metr). Výhoda je že tak nepřekáží při přenášení, nevýhoda že někdo může potřebovat prodlužovačku. Ale to není nic neřešitelného.
Použité materiály mi přijdou dobré a odolné, u konkrétního kusu který jsem měl k dispozici trochu zlobilo zavírání dvířek. Ze spoda jsem je musel prstem trochu přizdvihnout, aby dobře dosedly na magnety které je drží. Zkusil jsem se podívat na vystavené kousky ve dvou elektrech a u nich to nedělalo. Tak nevím jak moc častý jev to je, ale trochu mě to štvalo.
Plata na sušení
Součástí balení jsou dva typy plat (sít). První je kovové plato, které má otvory typu čtverce o rozměru cca 1 cm. Tento typ plata musí být v susičce vždy. Ty druhé se na něj pak mohou položit. Mají totiž menší rozměry a samotné by je nebylo možné umístit do zarážek na vnitřních stranách susičky. Druhý typ plata je z umělé hmoty a rozměr otvoru je cca 2 mm. Z něj už vám nepropadne žádný kousek sušené potraviny. Každého typu je deset kusů.
Nicméně pokud plánujete využívat sušičku často, tak doporučuji přikoupit i plata bez děr. Jde vlastně o jednoduchý bílý plastový tác. Ty bohužel nejsou součástí balení a koupit je můžete za zhruba 800 Kč. Co si budeme povídat, z pohledu výrobce je to za parádní marže a super cena. Kupujícího už tolik nepotěší. Alternativě lze potřebu plata bez děr řešit pomocí pečícího papíru. Ale i ten něco stojí a není to tak pohodlné. Záleží jak často tento typ plata využijete. Pokud to bude 2x za rok, tak je nedává smysl kupovat. Pokud to bude několikrát týdně, tak bych s nákupem vůbec neváhal.
Výrobce doporučuje mýt v myčce nádobí jen kovové pláty, ale já zkoušel všechny typy. Používáme poměrně ekologický prostředek na mytí a nepozoroval jsem na nich žádné poškození. Když jsou na nich zaschlé kousky ovoce, zeleniny nebo maso, tak doporučuji mycí program s vyšší teplotou. Při běžném eco programu často umytí nebylo dostatečné. Na čistění vnitřku sušičky stačí vlhká houbička. Já vždy dával dolů jeden platový tác, takže vlhkost padala do něj a sušičku skoro není potřeba čistit. Pokud tento typ táců dokupovat nebudete, tak můžete použít pečící papír. Je to snažší než po každém použití sušičku čistit. Dle informací výrobce se ve všech případech jedná o zdravotně nezávadný materiál, který nepotřebuje žádnou zvláštní péči a má extra vysokou odolnost. Plasty jsou opravdu poměrně masivní a nehrozí že by se za pár týdnů rozpadly.
Ovládání
Ovládání je jednoduché. K dispozici jsou čtyři tlačítka. Tím prvním přístroj vypnete nebo zapnete. Druhým volíte zda chcete upravovat čas nebo teplotu. A poslední dvě slouží pro změnu času a teploty směrem nahoru nebo dolů. Výchozí nastavení po zapnutí je 70 °C a 10 hodin. Teplota se nastavuje v krocích po pěti stupních v rozmezí 35 – 75 °C. Časovač se mění po 30 minutách a lze ho nastavit v intervalu 30 minut až 48 hodin.
Skrze dvířka je vidět dovnitř, takže vidíte v jakém je sušení stavu. Hlučnost je na podobné úrovni jako starší horkovzdušná trouba. Spát se sušičkou ve stejné místnosti, nebo s ní přes den sledovat televizi moc příjemné není. Ale pokud ji máte možnost dát někam „mimo“, tak vás její hlučnost vůbec trápit nemusí.
Jak suší
Příkon sušičky je 1 100 W. Levné plastové sušičky v ceně kolem jednoho nebo dvou tisíc korun mají často jen 150 nebo 300 W. Na druhou stranu jsou i dražší sušičky s ještě větším výkonem. Ale ty jsou už určeny spíše pro náročnější gastro provoz. Každopádně výkon tu máme rozhodně nadstandardní, takže se dostane na požadovanou teplotu rychleji, případně dokáže dosáhnout vyšší teploty než levná sušička s malým příkonem. Na druhou stranu se nemusíte bát, že by každou hodinu sušička spotřebovala 1,1 kWh. To je maximální příkon který využije jen výjimečně. Reálnější hodnoty spotřeby jsou někde mezi 0,2 – 0,3 kWh. Záleží na kolik stupňů sušíte a jaká je okolní teplota. A pochopitelně jaká je délka sušení. Pokud vezmeme jako takový průměr 10 hodin, tak vás jedno sušení vyjde na 5 – 10 Kč – podle toho za kolik nakupujete elektrickou energii.
Přístroj mi přijde dobře izolovaný, stěny i spodní část jsou relativně teplé, ale rozhodně mají menší teplotu než jaká je uvnit sušičky. Horký vzduch, který sebou odnáší přebytečnou vlhkost proudí okolo dvířek ven. Častým problémem při sušení je nerovnoměrná distribuce tepla. Z mé zkušenosti si s tím G21 Mistral někdy dokáže poradit a někdy ne. Jak je to možné? Záleží na čem sušíte. Hned vysvětlím. Pokud máte kovové síta s velkými oky a na nich třeba kousky jablek, tak mi přišlo že sušení bylo opravdu rovnoměrné. Nejde to změřit exaktně a pochopitelně ne všechny kousky jsem měl stejně velké. Ale v zásadě mi přišlo, že vše je suché nebo naopak vše nedosušené a musím v sušení pokračovat.
Na druhé straně stojí příprava sušené dýně, kterou mixérem dostanu do tekuté konzistence. A na tu používám plastové tácy bez děr. A tím pádem jsou možnosti proudění vzduchu výrazně omezeny. A zejména v úplně spodní části (viz fotka výše) se z ventilátoru moc teplého vzduchu nedostane. V praxi jsem to řešil tak, že jsem nechával spodní a horní pozici prázdnou. A nebo sem do jedné z nich dal „zbytek“ suroviny a menší množství se vysušilo navzdory horšímu přívodu teplého vzduchu.
Pokud jde o plochu sušení, tak máte k dispozici nějakých 35 x 37 cm, tj. cca 1 300 cm2 u plastových plat. Kovové je o kousek větší, dejme tomu 36 x 38 cm. Tj. cca 1 370 cm2. Můžete vynásobit 10 pozicemi (u táců bez děr spíše osmi, ať máte sušení rovnoměrné). A to už je opravdu velká kapacita při které můžete zpracovávat velkou úrodu. Opět si dovolím srovnat s „běžnou“ plastovou sušičkou okolo 1 000 korun. Tam máte často tácy kruhového tvaru, dejme tomu 5. Průměr řekněme 25 cm, obsah pro zjednodušení 500 cm2. Takže G21 Mistral nabídne cca 5x větší kapacitu. Při srovnání samozřejmě záleží na konkrétních modelech. Ale deset pozic společně s relativně velkými tácy přináší vážně dost prostoru.
Srovnání s G21 Breezer
Vlastně se jedná o menší verzi G21 Mistral. Místo 10 plat máte 6, ty jsou navíc o trochu menší, takže celková kapacita je pro G21 Breezer cca poloviční. Má také nižší příkon, hmotnost i rozměry. Možnosti ovládání a vlastně i celý ovládací panel je identický. Breezer tedy poskytuje zajímavou alternativu pro ty co chtějí nerezovou sušičku, ale nepotřebují rozměry a kapacitu Mistralu. Breezer jde koupit cca za 4 500 Kč, Mistral za zhruba 7 000 Kč.
Zjistit cenu
Vystudoval jsem ekonomku na Masarykově univerzitě v Brně. Přes 7 let jsem pracoval jako nákupčí pro eshopy s elektronikou a mám tak dlouholetý přehled o tom, co jde koupit a skvěle se vyznám v elektronice na českém a slovenském trhu. Stál jsem u zrodu covybrat.cz a mám na starosti mimo jiné oponenturu recenzí a návodů a dělám recenze – převážně elektroniky.
Jaké jsou další zajímavé sušičky na ovoce a houby?